Menu
EUR

Selectie van onze wijnen uit Elzas

MijnWijnPlein is gespecialiseerd in het importeren van bijzondere lekere wijnen van lokale wijnboeren.

Elzas
De natuurlijke barrière van de Vogezen beschermt de wijngaarden en draagt bij tot het zeer specifieke klimaat in de Elzas. Aan de ene kant beperken ze het zeeklimaat en accentueren ze het landklimaat en aan de andere kant houden ze de regen uit het westen tegen. De lage jaarlijkse regenval, gemiddeld tussen 600 en 650 mm, vermindert het risico op rotting en maakt dus minder chemicaliën mogelijk. Het klimaat in de Elzas een afwisseling van warme dagen en een koude nacht in de herfst, perfecte omstandigheden voor langzame en uitgebreide rijping van druiven. Dit veroorzaakt complexe aroma's en behoudt een rijpe zuurgraad die frisheid aan wijnen biedt.

De extreme diversiteit van de bodems, sub-bodems en microklimaten hebben ertoe geleid dat de producenten in de Elzas een groot aantal variëteiten hebben behouden, waardoor de biodiversiteit van de planten word bevorderd. Zowel in de wijngaarden als in de wijnkelders is de kennis erop gericht om de frisheid en aromatische expressie van de wijnen te behouden. De hellingen die op 200-500 meter liggen, beperken potentiële vorstschade, zijn gunstig voor blootstelling aan de zon en bevorderen de afvoer van de neerslag. De wijnboeren in de Elzas hebben een visie voor op de lange termijn. Ze bevorder natuurlijke afweer van wijnstokken, stimuleer diepe bewortelingssystemen en beperkken het gebruik van chemische inputs.

In de geschiedenis zijn er geen andere wijngebieden die zoveel hindernissen hebben gehad als in de Elzas. 

Druiven groeiden in de Elzas al voor de mensheid bestond. Druiven waren ook een deel van het jagen en verzamelen. Maar sinds de 2e rouw na Christus werd er wijn vervoerd aan de rivieren van de rijn en de moezel. De invasie van de Duitsers in de 5e eeuw resulteerde in een lichte daling van de wijnbereiding, in de vroege middeleeuwen groeiende het aantal bisdommen, abdij en kloosters die op dit moment werden gecreëerd. Wijngaarden bedekten langzaam de Elzas.

Aan het begin van de 13e eeuw waren er ongeveer honderd wijnmakersdorpen en 170 in de 14e eeuw. Deze uitbreiding werd ongestoord voortgezet tot de 16e eeuw, tijdens welke deze zijn hoogtijdagen bereikte. De Dertigjarige Oorlog (1618-1648) was een verwoestende periode als gevolg van rampzalige legers, plundering, honger en de plaag die catastrofale gevolgen had voor de wijnbereiding en andere regionale economische activiteiten. De dorpen werden verwoest en de wijngaarden verwoest. Maar na de oorlog werd alles weer netjes opgebouwd. 

In 1870 werd massaproductie gehandhaafd tijdens de Duitse bezetting. Handelaren kochten zure wijnen tegen lage prijzen afkomstig van productieve druivensoorten. Deze wijnen, zonder body en zonder fruitige aanraking, waren perfect voor het maken van Duitse kunstmatige wijnen, verdund met water en toegevoegde suiker en aroma's. De Vins d'Alsace verloren hun identiteit, terwijl de sterke stijging van de vervalste wijnen tot gevolg had dat de prijzen sterk daalden. Klimaatincidenten en ziekten van de wijngaard, zoals meeldauw en phylloxera, konden worden toegevoegd aan de lijst van deze toch al vrij sombere periode.

In 1918 ging de Elzas van het grootste Duitse wijnbouwgebied naar het kleinste Franse wijnbouwgebied. De evolutie van de wijngaarden in de Elzas van productiewijnen naar kwaliteitswijnen werd erkent met  AOC Alsace in 1962. Om de specifieke kenmerken van de Vins d'Alsace te beschermen en de kwaliteit van hun terroir te bevorderen, was het noodzakelijk om duidelijk regelgeving vast te stellen. Dit is het werk dat wordt uitgevoerd voor alle oorsprongsbenamingen (Appellations d'Origine) die voortdurend worden herzien en verbeterd om kwaliteitswijnen te produceren.

 

CRÉMANT D'ALSACE
Mensen denken vaak dat ik alleen in extravagant sociaal levens pas, luxe bijeenkomsten of over de top feesten. ik word beschouwd als een drankje gemaakt is voor koningen en keizers? Maar mijn delicate, hypnotiserende bubbels zijn ideaal voor het vieren van goede momenten met vrienden. Na een drukke dag is er niets beters dan een verfrissend en opbeurend drankje. En mijn fijne zuurgraad maakt de mond schoon zodat je kan genieten van je maaltijd!

Mijn verfrissende karakter past perfect bij schelpdieren, zeevruchten, kaviaar, maar ook met rauwe of gegrilde vis. Naast mijn frisheid heb ik ook het vermogen om een geweldige combinatie te zijn met gevogelte, wit vlees en kazen met zachte korst. Vooral omdat mijn fijne bubbels de compacte substantie van kaas verminderen en een perfect uitgebalanceerd contrast vormen. Om af te sluiten met een zoete noot, is mijn droge variant, een onberispelijke en subtiele match voor desserts op basis van fruit en gebak.


Riesling 
Ik heb een eigen balans, opmerkelijke pittigheid en een voortreffelijke finesse! Om mij eerlijk te beschrijven, moeten zowel de pure als de complexe structuren worden genoemd. Ik ben kristalhelder en zeer precies. De elegantie van mijn zure structuur, mijn krachtige en verfijnde aroma's en mijn sterke banden met de minerale wereld maken me een oneindig avontuur van diepte en finesse. 

Met een subtiel palet van aroma's, zorg ik voor een geweldige match met delicate witte vis. Mijn fijne zuurgraad, gecombineerd met een vleugje citroenschil, brengt de subtiele smaken van schaaldieren naar voren terwijl de zilte kwaliteit ervan wordt verbeterd. Wanneer vis en schaaldieren worden gekookt met een saus of met room, breng ik het een vleugje lichtheid die het palet opfrist voor de volgende hap. Ik combineer ook perfect met gevogelte, wit vlees en sauzen, zoals bij kalfsragout of Coq ... au Riesling. Als het gaat om de kaasplank, zijn geiten- en schapenmelkkazen ideaal voor mij. Mijn lange en pittige zuurgraad weerspiegelt de scherpe melkzuurgraad die in deze kazen wordt aangetroffen.


Pinot Blanc
Wijnkenners omschrijven mij vaak als een zacht, soepel en een allemansvriend! Ik ben net als rijp fruit, fris door mijn subtiele zuurgraad, ik heb dus een perfecte balans tussen ingehouden fruitigheid en gemeten zuurgraad

Ik ga goed met veel dagelijkse maaltijden, ik ben snel klaar om gedronken te worden. Ik ben ook lekker bij eiergerechten of met langzaam gegaard wit vlees, licht gegrilde vis, gemengde salades en met jonge melkachtige kazen zoals Tommes, Saint-Nectaire of Chaource.


Muscat
Ik word vaak ten onrechte beschouwd als een zoete wijn, maar dit is niet zo: ik ben droog, delicaat, verfrissend, levendig en ik ben zeer goed in het opwekken van je eetlust. Ik lijk veel op druiven die je in de winkel koopt.

Ik ben een goede partner voor gegrilde vis, gekookte of rauwe groenten, gestoomde gerechten of sla-salades. In de lente pas ik zeer goed bij de lastig te behagen asperges! Asperges hebben een vleugje bitterheid aan het eind waar ik zo van hou. 


PINOT GRIS
Ik ben zoals rijpe vruchten die net zijn geplukt of geurige bloesem.  Ik heb een zacht, vol, weelderig en genereus karakter. 

Ik pas erg goed bij herfstmaaltijden zoals stoofschotels. Met mijn rijkdom aan expressie ben ik een goede begeleider van wit en rood vlees, zoals varkens- of kalfsvlees of eend. Mijn aromatische complexiteit en de zalvende textuur zijn uitstekend met exotische gerechten of aromatische gerechten zoals een tajine met pruimen of abrikozen of Aziatische gerechten. Ik heb het vermogen om zoete smaken te combineren, zoals honing of fruit, en voldoende structurele weelderigheid om een bescherming te bieden voor de textuur van het vlees dat in deze recepten voorkomt. Mijn aardse en rokerige aromas combineren wonderwel met risotto met bospaddestoelen of gepofte aardappelpuree. De kazen van Comtés en Beauforts passen goed bij mijn weelderige karakter,  vooral als ze gemaakt zijn van zomermelk met rijke weiden en al enkele maanden oud zijn.


GEWURZTRAMINER
Ik ben ongetwijfeld de meest extraverte en meest extravagante wijn uit de Elzas. Als je mij drinkt denk je aan reizen naar zuidelijke of oostelijke landen met hun overvloed aan kleuren, ritmes en geuren. Ik heb een rijk, intens, delicaat verleidelijk, vitaal en complex karakter.

Ik schud je smaakpupillen wakker. Het is dus niet meer dan normaal om mij te associëren met gerechten uit de hele wereld: ik accentueer en versterk de pittige smaken in de Aziatische, Indiase, Mexicaanse of Marokkaanse keuken. Waarom? Deze gerechten zijn iets zoetig zoals zoetzure vis, varkensvlees met karamel of eend in sinaasappelsaus. De zoetheid van deze gerechten vereist een zijdezachte en genereuze wijn zoals ik. Of het zijn zeer pittige en bevatten veel aromatische kruiden en specerijen. ik blus met mijn elegante zoetje of toon de omvang van mijn intensiteit. Verre van het vrezen van deze krachtige smaken, verwelkom ik hen met een sensuele, spontane en hartstochtelijke swing!

Op een totaal ander niveau match ik uitstekend met kaas. Munster, Maroilles, Pont-l'Évêque en Livarot hebben een vergelijkbare aromatische intensiteit die perfect past bij de fruitigheid en het invoedrijke smaak van mij. Ik pas ook perfect bij koekjes of taarten of enigszins zoetige desserts. Mijn ongeëvenaarde fruitigheid is een aanvulling op een abrikozentaart, chocolade met exotisch fruit of een crème caramel.


PINOT NOIR
Mijn voeten zijn stevig verankerd in het terroir, ik ben zo solide als een eik en heb de stille kracht va gewichtig wijnen. Ik weet dat ik mijn tijd moet nemen om geduldig te rijpen om het beste van mezelf te geven. Ik ben mollig en krachtig en heb een mooie donkere kleur en stevige tannines. Ik lijk misschien complex en ondoorgrondelijk, diep van binnen ben in fluweelzacht. 

Ik smaak goed met rood vlees, wild, een hertenbiefstuk met cranberrysaus, of eendenborstfilet met Morello-kersen.


Ga je de Elzas bezoeken? Neem het boek "De Elzas, Reizen door een wijnparadijs" van Joost Molegraaf mee als wijn-reisgids

34 Producten
Toon:
Domaine Jean-Paul Schmitt - Pinot Blanc Rittersberg Classique
Domaine Jean-Paul Schmitt - Pinot Blanc Rittersberg Classique
Categorie: Droge, fruitige witte wijn met een lange afdronk <br>Druivenras: Pino...
€14,50 €11,98
* Incl. btw Excl. Verzendkosten
 
Domaine Emile Beyer - Riesling Tradition
Domaine Emile Beyer - Riesling Tradition
Categorie: Frisse en fruitige witte wijn <br>Druivenras: Riesling <br>Gebied: Eg...
€15,10 €12,48
* Incl. btw Excl. Verzendkosten
 
Domaine Emile Beyer - Pinot Blanc Tradition
Domaine Emile Beyer - Pinot Blanc Tradition
Categorie: Frisse en fruitige witte wijn <br>Druivenras: Pinot Blanc <br>Gebied:...
€15,25 €12,60
* Incl. btw Excl. Verzendkosten
 
Domaine Emile Beyer - Pinot Gris Tradition
Domaine Emile Beyer - Pinot Gris Tradition
Categorie: Droge, fruitige witte wijn met een lange afdronk <br>Druivenras: Pino...
€15,75 €13,02
* Incl. btw Excl. Verzendkosten
 
Domaine Emile Beyer - Gewurztraminer Tradition
Domaine Emile Beyer - Gewurztraminer Tradition
Categorie: Weelderige witte wijn met pit <br>Druivenras: Gewurztraminer <br>Gebi...
€15,75 €13,02
* Incl. btw Excl. Verzendkosten
 
Crémant d'Alsace Brut Réserve - Domaine Emile Beyer
Crémant d'Alsace Brut Réserve - Domaine Emile Beyer
Categorie: Bubbels voor aperitief of op het terras <br>Druivenras: 90% Pinot Aux...
€15,90 €13,14
* Incl. btw Excl. Verzendkosten
 
Crémant d'Alsace Brut Réserve rosé - Domaine Emile Beyer
Crémant d'Alsace Brut Réserve rosé - Domaine Emile Beyer
Categorie: Bubbels voor aperitief of op het terras <br>Druivenras: 100% Pinot No...
€17,50 €14,46
* Incl. btw Excl. Verzendkosten
 
Domaine Jean-Paul Schmitt - Pinot Gris Rittersberg Classique
Domaine Jean-Paul Schmitt - Pinot Gris Rittersberg Classique
Categorie: Droge, fruitige witte wijn met een lange afdronk <br>Druivenras: Pino...
€17,50 €14,46
* Incl. btw Excl. Verzendkosten
 
Domaine Jean-Paul Schmitt - Gewurztraminer Rittersberg Classique
Domaine Jean-Paul Schmitt - Gewurztraminer Rittersberg Classique
Categorie: Licht zoet en weelderig <br>Druivenras: Gewurztraminer <br>Gebied: Sc...
€17,70 €14,63
* Incl. btw Excl. Verzendkosten
 
Domaine Jean-Paul Schmitt -  ZEN Rittersberg Classique
Domaine Jean-Paul Schmitt - ZEN Rittersberg Classique
Categorie: Droge, fruitige witte wijn met een lange afdronk <br>Druivenras: Pino...
€18,75 €15,50
* Incl. btw Excl. Verzendkosten
 
Domaine Jean-Paul Schmitt - Riesling Classique Rittersberg
Domaine Jean-Paul Schmitt - Riesling Classique Rittersberg
Categorie: Droge, fruitige witte wijn met een lange afdronk <br>Druivenras: Ries...
€19,25 €15,91
* Incl. btw Excl. Verzendkosten
 
Domaine Jean-Paul Schmitt - Muscat Rittersberg Classique
Domaine Jean-Paul Schmitt - Muscat Rittersberg Classique
Categorie: Droge weelderige witte wijn met pit <br>Druivenras: Muscat <br>Gebied...
€21,50 €17,77
* Incl. btw Excl. Verzendkosten
 
Domaine Emile Beyer - Muscat "Eguisheim"
Domaine Emile Beyer - Muscat "Eguisheim"
Categorie: Frisse en fruitige witte wijn <br>Druivenras: Muscat <br>Gebied: Egui...
€23,25 €19,21
* Incl. btw Excl. Verzendkosten
 
Domaine Jean-Paul Schmitt - Riesling Rittersberg Réserve Personnelle
Domaine Jean-Paul Schmitt - Riesling Rittersberg Réserve Personnelle
Categorie: Droge weelderige witte wijn met pit <br>Druivenras: Riesling <br>Gebi...
€23,50 €19,42
* Incl. btw Excl. Verzendkosten
 
Domaine Emile Beyer - Gewurztraminer "Eguisheim"
Domaine Emile Beyer - Gewurztraminer "Eguisheim"
Categorie: Weelderige witte wijn met pit <br>Druivenras: Gewurztraminer <br>Gebi...
€23,50 €19,42
* Incl. btw Excl. Verzendkosten
 
Domaine Emile Beyer - Riesling "Eguisheim"
Domaine Emile Beyer - Riesling "Eguisheim"
Categorie: Frisse en fruitige witte wijn <br>Druivenras: Riesling <br>Gebied: Eg...
€23,75 €19,63
* Incl. btw Excl. Verzendkosten
 
Domaine Emile Beyer - Pinot Noir "Eguisheim"
Domaine Emile Beyer - Pinot Noir "Eguisheim"
Categorie: Complexe rode wijn in balans <br>Druivenras: Pinot Noir <br>Gebeid: E...
€24,25 €20,04
* Incl. btw Excl. Verzendkosten
 
Domaine Emile Beyer - Pinot Gris "Eguisheim"
Domaine Emile Beyer - Pinot Gris "Eguisheim"
Categorie: Weelderige witte wijn met pit <br>Druivenras: Pinot Gris <br>Gebied: ...
€24,75 €20,45
* Incl. btw Excl. Verzendkosten
 
Crémant d'Alsace Cuvée Emile-Victor - Domaine Emile Beyer
Crémant d'Alsace Cuvée Emile-Victor - Domaine Emile Beyer
Categorie: Zijdezachte bubbels met lange afdronk <br>Druivenras: 40% Chardonnay,...
€24,75 €20,45
* Incl. btw Excl. Verzendkosten
 
Domaine Emile Beyer - Pinot Noir "L'Hostellerie"
Domaine Emile Beyer - Pinot Noir "L'Hostellerie"
Categorie: Complexe rode wijn in balans <br>Druivenras: Pinot Noir <br>Gebied: E...
€25,25 €20,87
* Incl. btw Excl. Verzendkosten
 
Domaine Jean-Paul Schmitt - Gewurztraminer Rittersberg Réserve Personnelle
Domaine Jean-Paul Schmitt - Gewurztraminer Rittersberg Réserve Personnelle
Categorie: Net niet droge, weelderige witte wijn met pit <br>Druivenras: Gewurzt...
€26,00 €21,49
* Incl. btw Excl. Verzendkosten
 
Domaine Emile Beyer - Pinot Gris "L'Hostellerie"
Domaine Emile Beyer - Pinot Gris "L'Hostellerie"
Categorie: Weelderige witte wijn met pit <br>Druivenras: Pinot Gris <br>Gebied: ...
€26,75 €22,11
* Incl. btw Excl. Verzendkosten
 
Domaine Jean-Paul Schmitt - Pinot Gris Rittersberg Réserve Personnelle
Domaine Jean-Paul Schmitt - Pinot Gris Rittersberg Réserve Personnelle
Categorie: Half droog, in balans, rijk en weelderig <br>Druivenras: Pinot Gris <...
€27,50 €22,73
* Incl. btw Excl. Verzendkosten
 
Domaine Jean Paul Schmitt - Pinot Noir Rittersberg Réserve Personnelle
Domaine Jean Paul Schmitt - Pinot Noir Rittersberg Réserve Personnelle
Categorie: Complexe rode wijn in balans <br>Druivenras: Pinot Noir <br>Gebied: S...
€27,75 €22,93
* Incl. btw Excl. Verzendkosten
 
Toon 1 - 24 van 34
Soort
Druivenras
  • Bekijk meer
Wijngebied
Categorie
Recensies
Prijs
Min Max
Sluiten
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €149,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »