Menu
EUR

AromaCirkel en Proefnotitie-formulier

AromaCirkel MijnWijnPlein 2021

Er zijn vele cursussen en er is zelfs een vinologen opleiding waar je meer leert over wijnproeven. Natuurlijk valt er veel te leren maar het belangrijkste van wijnproeven is het herkennen van geuren en smaken. Hierbij is de geur het belangrijkste facet want die bepaalt voor 80% de smaak. Het onderscheiden van geuren en smaak leer je door veel te oefenen. 

Klik Hier voor de AromaCirkel
Klik Hier voor het Proefnotitie-Formulier

Kijken
Wat voor kleur heeft de wijn? Hieruit is bijvoorbeeld af te leiden of wijn jong of oud is. Jonge rode wijn is vaak paars terwijl oude rode wijn vaak een bruinrode kleur heeft. Bij witte wijn wordt de wijn vaak donkerder naarmate die ouder wordt. 

Ruiken
Wals (laat de wijn rondjes draaien in het glas) de wijn even voor je ruikt, hierdoor komen de aroma’s beter vrij. Wijn kan gesloten zijn. Dit betekent dat er vrijwel geen aroma’s vrijkomen. Wijn kan ook stuivend zijn wat juist het tegenovergestelde betekent, een geurexplosie!

Daarnaast zijn er een paar factoren die voor de geur belangrijk zijn. Denk hierbij aan temperatuur. Bij een lage temperatuur komen er minder aroma’s vrij dan bij een hoge temperatuur.

De aromacirkel is een hulpmiddel om aroma’s te herkennen. Je ruikt aan de wijn en je ruikt van alles maar wat is het nu precies dat je ruikt? Pak nu de cirkel erbij en vraag je af of je fruit ruikt. Zo ja, is het groen, citrus, rood, tropisch of gedroogd fruit? Op deze manier werk je van binnen naar buiten. Ga alle acht de basisaroma’s na (fruit, kruiden, plantaardig, chemisch, houtachtig, floraal en biologisch).

Proeven
Het leukste en leerzaamste is om samen te proeven! Zeg de geuren die je ruikt hardop, je zult zien dat anderen het herkennen of door jou suggestie op iets anders komen. Heb je fruit, kruiden of iets anders dat je denkt te ruiken in huis, neem dan de proef op de som. Kijk in de winkel naar producten en ruik eraan. Hoe meer je ruikt hoe beter je geur wordt ontwikkeld.

Ruiken is het belangrijkste van wijnproeven. Ga hier maar eens mee beginnen.

Het is tijd om te ruiken en proeven! Gewoon beginnen en genieten. Je hoeft niet bij het eerste glas alles goed te hebben.


BewarenBewaren

BewarenBewaren

Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €149,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »