Menu
EUR
Het Champagne Diner

Het Champagne Diner

Door: Sanne van Uden Reacties: 0

‘First things first. Get the champagne.’ Winston Churchill, 1931, New York.

Laat die champagne maar ploppen! Een herkenbaar geluid toch? Zeker tijdens feestelijke gelegenheden, zoals Kerst en Oud & Nieuw. We genieten vaak van deze prestigieuze bubbel tijdens een proostmoment of als aperitief. Wat niet iedereen weet is dat deze mousserende wijn ook fantastisch te combineren is met verschillende gerechten.

Wil jij jouw tafelgenoten verrassen? Ik geef je graag een aantal snelle tips hoe je champagne het beste bij je maaltijd serveert.

Mousserende wijn - Cour du Vin

 

Een knap stel

Dit is omdat de combinatie van de bubbels en een hoge zuurstructuur in de wijn samen de speekselklieren stimuleren. Deze combinatie versterkt de smaken van je gerecht. Daarnaast geeft de combinatie het gehemelte een fris en “schoon” effect na elke slok, net als bier dit kan doen. Zo blijven zowel je gerecht als champagne steeds weer opnieuw verrassen. Echt een feestje voor je smaakpapillen!

FIRST THINGS FIRST

1. Balans
Balans is alles! Houd hier rekening mee wanneer je champagne en gerechten combineert. Wanneer je recepten uitkiest, let er dan op of dit gerecht in combinatie met champagne niet zorgt voor bijvoorbeeld een te zoet, te zuur of te bitter effect.
De smaak driehoek, een handige tool die ik geleerd heb van Peter Klosse, dé smaakprofessor van Nederland, kan hier goed bij helpen.

Een bekende uitspraak is dan ook ‘je mag geen appels met peren vergelijken’, in dit geval wel hoor. Al bestaan er zoveel verschillende rassen een appel blijf frisser dan een peer. Laten we eens een gerecht onder de loep nemen.

Recepten - Op brood gebakken zeebaars met saus van rucola (4 personen) - Cour du Vin

Niet alles is zo zwart wit, maar je mag er vanuit gaan dat wanneer iets dominant aanwezig is dit de hoofdmoot speelt bij je keuze. Dit is eerder een fris gerecht dan een rijp gerecht, mede door het gebruik van tomaat, rucola en tuinkers. Het mondgevoel is eerder filmend dan strak, dit komt mede door de saus van rucola en crème van romesco. Je mag er vanuit gaan dat de smaakintensiteit van dit (sterren)gerecht hoog is. De big question is natuurlijk nu, welke champagne zou je nu schenken bij dit gerecht? Daar kom ik zo op terug.

2. Het type Champagne
De suikerdosering (dosage) van champagne is een belangrijke factor in of dit wel of niet goed met het gerecht combineert. Dit verschilt natuurlijk per gerecht. Champagne is namelijk te vinden in veel verschillende types. Zo heb je champagne met een lage tot geen dosage en dus een drogere smaak – brut nature bijvoorbeeld - maar ook zoetere champagnes zoals demi-sec en doux. Brut nature en extra brut zijn vaak types die heerlijk als aperitief al dan niet met een amuse gaan. Vanaf brut begint het spel pas echt. Let op, want de meeste champagne is brut, maar tussen brut en brut kunnen grote verschillen zitten. Laat je dus goed adviseren, mocht je twijfelen over het daadwerkelijke restzoet gehalte in de brut.

Bron afbeelding: Wine Folly
Bron afbeelding: Wine Folly

 

  1. Van licht naar zwaar
    Wanneer je een mooi menu hebt bedacht is de kans groot dat je gekeken hebt naar de juiste opbouw van smaken. Doe dit ook met je champagne. Zo zorg je ervoor dat je gerecht de champagne niet overheerst en visa versa. Let er daarnaast op dat je van droog naar zoet gaat. Denk bijvoorbeeld aan starten met een lichte, droge en frisse champagne bij een licht voorgerecht, zoals schaaldieren, sushi en ceviche. Ga vervolgens voor een rijper, iets hogere dosage en een rijker glas bij je hoofdgerecht.

  2. De magie van sur lie
    In Champagne onder de noemer “sur latte”. Tenslotte verandert de periode van sur latte de smaak en de stijl aanzienlijk. Champagne die langer sur latte rijpt, krijgt vaak tonen van toast en gist en wordt complexer maar minder fruitig. Tevens wordt door de autolyse (nog zo’n term) tijdens de rijping het mondgevoel zachter en romiger en kan de bubbel beter integreren in de champagne. Deze toevoeging biedt je veel mogelijkheden. Hierdoor is een champagne met een korte lie- rijping vaak beter geschikt als aperitief en heeft een champagne bij het hoofdgerecht vaak een langere lie- rijping nodig.

  3. Champagne past overal bij
    Niet (helemaal) waar! De grootste “fout” die wordt gemaakt is dat champagne wordt geserveerd bij zoetigheden. Dat ziet er misschien leuk uit, maar doe maar niet. En zeker niet met een droge champagne, zoals een brut of een extra brut. Als je dan toch champagne wilt combineren met een zoet dessert, kies dan een heel zoete champagne, zoals een demi- sec of een doux. Het is misschien beter om je diner af te sluiten met een hartig dessert, zoals kaas of anders een vers fruit salade. Dan kun je ongegeneerd een glas champagne bij je afsluiter genieten.

 

THE BIG QUESTION

In deze beknopte “masterclass” hebben we een gerecht volgens de smaakdriehoek van Peter Klosse ontleed. We hebben gezegd dat het gerecht eerder fris dan rijp is, maar het rijp smaken komt ook zeker terug: de zeebaars is immers gebakken op brood. Het mondgevoel bij dit gerecht is filmend en de smaakintensiteit hoog. De frisse smaken geven aan dat de champagne best fris mag zijn, maar omdat het mondgevoel filmend is en het gerecht ook een rijp karakter heeft, mag de champagne zeker niet te droog zijn en iets lie- rijping hebben gehad.

Mijn suggestie: Champagne Louis Huot - Cuvée Blanc de Blancs - Cour du Vin


Met deze snelle tips hoop ik je een zetje in de goede richting te hebben gegeven. Voor nu zeg ik santé!

Inspiratie nodig voor recepten?
Recepten met ons passend wijn advies - CourduVin.nl - Cour du Vin


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €149,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »