Menu
EUR
Weer iets geleerd!

Weer iets geleerd!

Door: Martin Fennema Reacties: 0

Fabien Jouves / Mas de Périé
We zijn in Frankrijk! Oftewel we gaan langs bij enkele van onze wijnboeren om wijn te halen. We zijn vandaag in de buurt van Cahors en hebben een afspraak gemaakt met Fabien Jouves. We worden vriendelijk door hem ontvangen. De wijnen van 2015 zijn voor een groot gedeelte gebotteld en we gaan meteen aan de slag: kom maar op met proeven!

We beginnen met de vin du soif, een instap oftewel een borrelwijn. Hiervan kun je zoals Fabien gekscherend zegt een fles per 10 minuten drinken. De naam van de wijn is ‘You Fuck my wine’ en deze heeft hij gekregen omdat de gemeente vriendelijk aan Fabien verzocht om de druif Jurancon Noir van zijn wijngaard te verwijderen omdat dit geen typische Cahors druif is. Fabien vindt echter dat dit een hele mooie druif is met een goede smaak en gaf vervolgens zijn antwoord aan de gemeente terug door de naam van zijn wijn. 


De ‘You fuck my wine’ is heerlijk. Fabien heeft er in deze jaargang van 2015 niet voor gekozen om 100% Jurancon Noir te gebruiken maar heeft er ook een klein gedeelte Malbec in gebruikt. De wijn is door het warme droge weer in 2015 heel rond geworden en is natuurlijk nog heel fruitig door zijn jeugdigheid. Niet te gecompliceerd maar wel  makkelijk te drinken en lekker! Lekker voor als je van rode wijn houd in de zomer!


De Les Escures is een wijn die bestaat uit 100% Malbec. 
Ook deze wijn uit 2015 is rond en slechts rijpe tannine en is lekker fruitig waardoor makkelijk te drinken. De kruidigheid en de aardse geuren waar de Malbec om bekend staat is in deze wijn nog niet volledig ontwikkeld. Deze wijn heeft nu iets weg van een beaujolais grand cru. Heerlijk!De proefflessen van Mas de Perie staan in een ruimte waar ook hammen hangen te drogen. De vochtigheid in die ruimte is hier namelijk perfect 
voor.
 

De La Roque is mijn favoriet. Fabien heeft hiervan nog zowel de 2014 als de 2015. We proeven beide en het is mooi om te zien hoe de 2014 ontwikkeld is. De aardse geuren zijn nu echt aanwezig, maar de wijn heeft nog redelijk wat tannine. De 2015 is net als de Les Escures nog fruitig rond en makkelijk te drinken maar heeft al meer finesse en is al redelijk complex. Ik heb het er met Fabien nog over of deze wijnen lang te bewaren zijn. Door de hete droge zomer ontbreekt het in de wijn aan zuren. Nu een groot voordeel, maar over 5 jaar kan dat er wel eens voor zorgen dat de wijn hard in kwaliteit achteruit gaat. 


Sulfiet
Als Fabien even wegloopt proef ik stiekem even de fles La Roque 2015 die al een week open staat. Deze is nog heel goed! Wel iets minder fruit maar dat is niet zo gek na een week in aanraking te zijn geweest met zuurstof. Bij terugkomst van Fabien zeg ik tegen hem dat die wijn nog zo goed is. Hij reageert instemmend. 

Deze wijn bevat niet veel sulfiet en daardoor is hij gewend aan een beetje zuurstof en blijft daardoor langer goed als de fles eenmaal open is. Op het moment dat ‘gewone wijn’ in aanraking komt met zuurstof vecht de sulfiet eerst heel hard tegen de zuurstof maar op het moment dat de sulfiet is uitgewerkt, is de wijn meteen zuur. 

Ik proef ook nog even Fabiens beste wijn. Dat is toch echt een genot. Deze is van 2014 en is heel zacht, rond en complex. Deze wijn heeft iets weg van een noordelijke Rhone. Hij heeft iets pittigs, iets krachtigs en tegelijkertijd zacht en nog fruitig. De kruidigheid en de aardse geuren beginnen zich in de verte te ontwikkelen. 
 

Buiten staat, zo hoor ik later, een amfoor. Dit een groot vat gemaakt van aardewerk. Fabien gebruikt dit, heel toepasselijk, voor zijn wijn Amphora. Het aardewerk is microporeus, zuurstof doorlatend, net als hout, en zorgt dus voor een mooie ontwikkeling van de wijn zonder de smaak van hout aan de wijn te geven. Fabien laat in de opslagruimte zien dat hij nu aan het experimenteren is met verschillende vormen. De vorm is namelijk heef belangrijk voor de beweging van de vloeistof in het vat. 

Zo heeft Fabien ook een betonnen tank in de vorm van een ei. Beton is anders dan het aardewerk want dit laat geen zuurstof door. De vorm van het ei zorgt ervoor dat er kleine verschillen in temperatuur in de wijn ontstaan zodat er stroming/beweging in de vloeistof ontstaat. 

Deze stroming is een automatische remontage.Remontage is het in beweging houden van de most. In een tank of vat vormen de vaste delen in de wijn een dikke laag op de wijn. Omdat in deze vaste delen veel smaak en kleur zit die je in de wijn wil hebben, is het het beste om de wijn in beweging te houden zodat de vaste delen niet als een dikke laag boven op de wijn gaan drijven.




Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €149,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »