Vinificatie van witte wijn

Vinificatie van witte wijn


| Door Martin Fennema
De druiven zijn aan het verkleuren en dat betekent dat over 3 tot 6 weken de meeste wijnboeren gaan oogsten. Wil jij weten hoe ze wijn maken. Lees meer over de vinificatie van witte wijn.

Bij de vinificatie van witte wijn vinden de volgende stappen plaats: 

Ontstelen - Het voor de gisting verwijderen van de steeltjes van de druiven, soms voor een deel van de oogst toegepast. 

Schilweking - is een methode om meer aroma's uit de druif te halen. Schilweking vindt plaats 3 tot 24 uur op een temperatuur onder de 4ºC.

Persen -  De druiven worden langzaam zacht en rustig fijn gedrukt. 

Voorklaren - de verse druivensap is troebel omdat er vaak vruchtvlees van de druif in het sap zit. Er zijn twee manieren om deze te verwijderen. Men laat de most gedurende 12 tot 24 uur in de cuve tot rust komen. De vastte bestanddelen zakken dan naar de bodem en kunnen gemakkelijk van het sap gescheiden worden. Het  centrifugeren van de most. Hierbij worden de vast bestanddelen naar buiten geslingerd.  

Fermenteren - De most wordt naar roestvrijstalen of houten vaten gepompt. Hier vindt de alcoholische gisting plaats bij 14 tot 20ºC. Dit gebeurd ofwel door het toevoegen van gist of door de werking van natuurlijke gistcellen. Door deze gistcellen kunnen dus suikers in de most omgezet worden in alcohol. Na afloop van de gisting zakken de afgestorven gistcellen naar de bodem van het vat. Dit heet de lie. 

malolactische gisting - Als de suikers uit de druif door de fermentatie uit de wijn zijn gegist, komen de zuren nog duidelijker naar voren. Suiker maskeert namelijk zuur. Op het moment dat het appelzuurgehalte overheerst, kan het harde appelzuur worden omgezet in het mildere melkzuur. Dit proces wordt opgestart door aanwezige bacteriën en heet ‘malolactische gisting’

Rijpen - De wijn wordt naar een ander vat gepompt en rijpt hier voor bepaalde periode. De wijn kan ook op hetzelfde vat rijpen dan zie je vaak op de fles staan "sur lie". De lie zorgt ervoor  dat de wijn zachter en voller van smaak wordt. 

Oversteken - elke keer als de wijn naar een ander vat wordt gepompt blijven er een groot deel van de vaste bestanddelen achter. De wijn wordt hierdoor steeds helderder. 

Klaren - fase voor het filteren van een wijn. Door het toevoegen van bijvoorbeeld eiwit bindt men troebele delen die vervolgens gemakkelijk te filteren zijn.

Filteren - De meeste wijnen worden vlak voor het bottelen gefiltreerd om zwevende, vaste bestanddelen en ook gistcellen te verwijderen. Het filtreren moet op uiterst hygiënische wijze gebeuren en contact met zuurstof moet zoveel mogelijk worden vermeden. Filtreren moet zo ‘licht' mogelijk gedaan worden. Door overmatig filtreren neemt de wijn in kwaliteit af, aroma's blijven in de filter achter. 

Bottelen - flessen worden eerst gereinigd, daarna gevuld en vervolgens afgesloten met een kurk of een schroefdop of iets anders.

 

0 Reacties

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste....

Laat een reactie achter

*Verplichte velden
Verstuur
Blog
Kom onze wijnen proeven bij de familie Leyten in Alphen
Kom onze wijnen proeven bij de familie Leyten in Alphen Geplaatst op
Lees meer
Aspergetijd
Aspergetijd Geplaatst op
Lees meer
Vacature Wijnvertaler
Vacature Wijnvertaler Geplaatst op
Lees meer
We mogen eindelijk weer!  Jumping Amsterdam 2023
We mogen eindelijk weer! Jumping Amsterdam 2023 Geplaatst op
Lees meer
Jacaranda, wijnen met een verhaal
Jacaranda, wijnen met een verhaal Geplaatst op
Lees meer
Post House Wines waar het allemaal begon voor Cour du Vin
Post House Wines waar het allemaal begon voor Cour du Vin Geplaatst op
Lees meer
MijnWijnPlein wordt Cour du Vin
MijnWijnPlein wordt Cour du Vin Geplaatst op
Lees meer
Ontmoet, proef en ervaar op Gastvrij Rotterdam van 19 t/m 21 september 2022!
Ontmoet, proef en ervaar op Gastvrij Rotterdam van 19 t/m 21 september 2022! Geplaatst op
Lees meer
Wat maakt wijn biologisch
Wat maakt wijn biologisch Geplaatst op
Lees meer
Wanneer je een gezamenlijke passie hebt!
Wanneer je een gezamenlijke passie hebt! Geplaatst op
Lees meer
Menu
Mijn account
Registreren
Maak bestellen nóg makkelijker!
  • Al je orders en retouren op één plek
  • Het bestelproces gaat nog sneller
  • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Registreren
Login|Registreer
Or sign up here
Favorieten
Je hebt geen items in je lijst.
Winkelwagen
Je hebt geen artikelen in je winkelwagen
Ga verder met winkelen
Filters
Taal & Valuta
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »