Vinificatie van mousserende wijn

Vinificatie van mousserende wijn


| Door Martin Fennema
Bij de vinificatie van mousserende wijn vinden de volgende stappen plaats: ontstelenen, schilweking, persen, voorklaren, fermenteren, rijpen, assembleren, tirage, tweede fermentatie op fles, rijping, remuage, dégorgement, toevoegen liqueur d'expédition.

Méthode traditionnelle is een methode waarbij eerst een normale basiswijn wordt gemaakt. Dit gebeurt volgens de normale vinificatie.
De volgende stap is om deze basiswijnen te assembleren. Door het assembleren van de verschillende basiswijnen op basis van druivensoorten, terroirs en oogstjaren, kan een wijnmaker elk jaar dezelfde smaak creëren.
De derde fase is de beroemde 'tweede gisting op fles'. De wijn wordt samen met een mengsel van wijn, suiker en gistcellen op fles gedaan en afgesloten met een kroonkurk. De suiker en de nieuwe gistcellen zullen gaan gisten waardoor er alcohol en koolzuurgas ontstaan. Dit koolzuurgas kan niet ontsnappen en er zullen dus bubbels in de wijn ontstaan. De gistcellen sterven al en vormen een laagje lie op de bodem. Zo zal de mousserende wijn een periode rijpen. Aan de hand van wetgeving is voor ieder gebied bepaald wat de minimale periode is. 

In de volgende fase zal de lie van de bodem naar de hals van de fles worden verplaatst. Dit gebeurt door remuage. De fles wordt steeds gedraaid en steeds iets meer op de kop gezet. Als alle lie in de kroonkruk zit gaat de hals van de fles door een bad van -20°C. De kroonkurk wordt verwijderd en de prop lie schiet eruit. Hierna wordt een 'liqueur d'expédition' aan mousserende wijn toegevoegd. Dit is een mengsel van wijn en suiker, en is voor elke wijnhuis anders en is het geheim van de smid. Deze bepaald ook de smaakstyle droog of zoet.

0 Reacties

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste....

Laat een reactie achter

*Verplichte velden
Verstuur
Blog
Terugblik Prowein 2022
Terugblik Prowein 2022 Geplaatst op
Lees meer
Kom onze wijnen proeven bij de familie Leyten in Alphen
Kom onze wijnen proeven bij de familie Leyten in Alphen Geplaatst op
Lees meer
Aspergetijd
Aspergetijd Geplaatst op
Lees meer
Vacature Wijnvertaler
Vacature Wijnvertaler Geplaatst op
Lees meer
We mogen eindelijk weer!  Jumping Amsterdam 2023
We mogen eindelijk weer! Jumping Amsterdam 2023 Geplaatst op
Lees meer
Jacaranda, wijnen met een verhaal
Jacaranda, wijnen met een verhaal Geplaatst op
Lees meer
Post House Wines waar het allemaal begon voor Cour du Vin
Post House Wines waar het allemaal begon voor Cour du Vin Geplaatst op
Lees meer
MijnWijnPlein wordt Cour du Vin
MijnWijnPlein wordt Cour du Vin Geplaatst op
Lees meer
Ontmoet, proef en ervaar op Gastvrij Rotterdam van 19 t/m 21 september 2022!
Ontmoet, proef en ervaar op Gastvrij Rotterdam van 19 t/m 21 september 2022! Geplaatst op
Lees meer
Wat maakt wijn biologisch
Wat maakt wijn biologisch Geplaatst op
Lees meer
Menu
Mijn account
Registreren
Maak bestellen nóg makkelijker!
  • Al je orders en retouren op één plek
  • Het bestelproces gaat nog sneller
  • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Registreren
Login|Registreer
Or sign up here
Favorieten
Je hebt geen items in je lijst.
Winkelwagen
Je hebt geen artikelen in je winkelwagen
Ga verder met winkelen
Filters
Taal & Valuta
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »