Vinificatie van dessertwijn

Vinificatie van dessertwijn


| Door Martin Fennema
Er zijn verschillende methode om dessert wijn te maken. Je kan hele zoete druiven gebruiken of je kan wijnalcohol toevoegen.

Voor de eerste methode gebruikt men hele zoete druiven. Deze druiven laten ze zo lang mogelijk hangen om ze zo veel mogelijk suiker te laten ontwikkelen. Eventueel laten ze de druiven aantasten door de edele rot, deze zorgt voor een fantastisch aroma en zorgt dat het water uit de druif verdampt waardoor de suikers en de zuren in geconcentreerdere maten in de druif blijven, of bevroren druiven waardoor alleen het geconcentreerde sap uit de druif wordt geperst en het ijs achterblijft. Deze zoete most laten ze fermenteren en bij een alcoholpercentage van 15% houdt de gist op met werken maar is nog niet alle suiker gefermenteerd. Je behoudt dus zoete wijn. 

Een andere methode is om tijdens de fermentatie wijnalcohol toe te voegen zodat de gisten stoppen voordat de suiker is vergist. Bij versterkte zoete wijn wordt veel meer wijnalcohol toegevoegd dan de 15% die een gist zelf kan maken. Er is ook nog een mogelijkheid om geconcentreerde zoete most aan de wijn toe te voegen. Dit moet wel in de wetgeving van een bepaalde streek toegestaan zijn.

0 Reacties

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste....

Laat een reactie achter

*Verplichte velden
Verstuur
Blog
Terugblik Prowein 2022
Terugblik Prowein 2022 Geplaatst op
Lees meer
Kom onze wijnen proeven bij de familie Leyten in Alphen
Kom onze wijnen proeven bij de familie Leyten in Alphen Geplaatst op
Lees meer
Aspergetijd
Aspergetijd Geplaatst op
Lees meer
Vacature Wijnvertaler
Vacature Wijnvertaler Geplaatst op
Lees meer
We mogen eindelijk weer!  Jumping Amsterdam 2023
We mogen eindelijk weer! Jumping Amsterdam 2023 Geplaatst op
Lees meer
Jacaranda, wijnen met een verhaal
Jacaranda, wijnen met een verhaal Geplaatst op
Lees meer
Post House Wines waar het allemaal begon voor Cour du Vin
Post House Wines waar het allemaal begon voor Cour du Vin Geplaatst op
Lees meer
MijnWijnPlein wordt Cour du Vin
MijnWijnPlein wordt Cour du Vin Geplaatst op
Lees meer
Ontmoet, proef en ervaar op Gastvrij Rotterdam van 19 t/m 21 september 2022!
Ontmoet, proef en ervaar op Gastvrij Rotterdam van 19 t/m 21 september 2022! Geplaatst op
Lees meer
Wat maakt wijn biologisch
Wat maakt wijn biologisch Geplaatst op
Lees meer
Menu
Mijn account
Registreren
Maak bestellen nóg makkelijker!
  • Al je orders en retouren op één plek
  • Het bestelproces gaat nog sneller
  • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Registreren
Login|Registreer
Or sign up here
Favorieten
Je hebt geen items in je lijst.
Winkelwagen
Je hebt geen artikelen in je winkelwagen
Ga verder met winkelen
Filters
Taal & Valuta
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »