Menu
EUR
"Men moet zich bewust zijn van het terroir"

"Men moet zich bewust zijn van het terroir"

Door: Martin Fennema Reacties: 0

Patricia Ortelli, de gepassioneerde eigenaar van château La Calisse, is onlangs bekroond tot de 40e beste vrouwelijke wijnmaker van Frankrijk door Le Figaro Vin. Haar wijngaarden in de betoverende Provence beslaan 12 hectare en zijn volledig toegewijd aan biologische wijnbouw. Hierbij vermijdt ze het gebruik van schadelijke stoffen, zoals herbiciden en insecticiden. Het château is gelegen op een opmerkelijke locatie met een uniek terroir van kalkstenen en kiezelstenen, waar de wijnstokken op 500 meter hoogte gedijen en worden beschermd tegen de verzengende hitte. Met haar expertise produceert zij buitengewone cuvées, variërend van verfijnde rode wijnen tot delicate witte wijnen en zeer bleke rosé wijnen.

Het is duidelijk dat Patricia Ortelli trots is op haar verdiende titel als een meester in de wijnproductie. Met maar liefst 30 jaar ervaring begon haar reis toen ze onverwachts eigenaar werd van een verwaarloosde wijngaard op een veiling. Vanaf dat moment moest alles vanaf de grond worden opgebouwd en hersteld, en ze koos ervoor om de wijngaard volgens biologische principes te cultiveren, wat een pioniersrol betekende in de Provence.

Gevraagd naar haar succes en inspiratie, erkent Patricia de rol van haar oenologie-professor die haar geholpen heeft, en bovenal, haar de waarde van het terroir heeft laten inzien. Ze beschouwt het terroir als het belangrijkste aspect bij het maken van kwaliteitswijnen en benadrukt daarbij het belang te respecteren van wat de natuur aanbiedt. Haar team speelt ook een cruciale rol bij het overwinnen van de dagelijkse uitdagingen die de wijnmakerij met zich meebrengt, vooral tijdens de oogstperiode.

Als het gaat om het maken van goede wijn, ziet Patricia het terroir als de basis van alles. Ze benadrukt dat het begrijpen van het terroir essentieel is voor de wijnmaker om de beste methode toe te passen en de unieke aromatische expressie van de wijn te accentueren. Voor haar zijn de druivensoorten die ze gebruikt ook van groot belang, elk met zijn eigen karakter en uitdagingen.

Als een wijnliefhebber is het moeilijk voor Patricia om één favoriete cuvée te kiezen, maar de cuvée Étoiles heeft een speciale plaats in haar hart. Elke cuvée weerspiegelt echter een andere vorm van geluk en het creatieve proces van het maken van wijn wat voor haar gelijk staat aan het creëren van een kunstwerk.

Hoewel Patricia geniet van succes en erkenning, blijft ze nederig en dankbaar voor de natuurlijke elementen die bijdragen aan haar succes. Ze benadrukt dat elke oogstjaar zijn eigen bijzondere expressie heeft en dat het noodzakelijk is om zich aan te passen aan elk van hen.

Wanneer haar wijn wordt geproefd, adviseert Patricia om grote glazen te gebruiken en ervan te genieten bij de juiste temperatuur. Bovenal hoopt ze dat haar wijn gedronken wordt in situaties van geluk en levensvreugde.

Ondanks de druk van buitenaf om haar domein te verkopen, blijft Patricia standvastig en gelooft ze dat haar wijngaard geen prijs heeft, omdat ze er volledig in harmonie mee is. Ze koestert het kwaliteitsimago van wijn in de Provence en hoopt dit te behouden voor toekomstige generaties.

Ten slotte is de ideale opvolger voor Patricia haar eigen zoon en kleinkinderen, die al deel uitmaken van het project en de passie delen die zij heeft voor château La Calisse. Haar nalatenschap zal voortleven in de handen van haar geliefde familie, en zij zullen de wijnmakerij met dezelfde zorg en toewijding voortzetten.

Bron:
Lefigaro.fr
Chateau La Calisse

 


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €149,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »