Menu
EUR
bubbels, bubbels en nog eens bubbles!

bubbels, bubbels en nog eens bubbles!

Door: Martin Fennema Reacties: 0

Een goede reden om een blog te schrijven over bubbels ondanks dat het nog lang geen oud en nieuw is. Ik vind namelijk dat bubbels uitermate geschikt zijn voor bij warm weer en dat is de afgelopen weken bevestigd. Fris door de zuren en de bubbels. Maar bubbels blijven natuurlijk feestelijk en gezellig en zijn zeer goed te combineren met lekker eten. 

 

 

(Champagne Louis Huot)

 

Er zijn vele verschillende bubbels, in deze blog heb ik het over de bubbles die op traditionele methode worden gemaakt oftewel tweede gisting op fles. Eerst wordt er van de druiven een witte wijn gemaakt. Deze wijn gaat in de fles met wat extra gist en suiker. De fles wordt afgesloten kroonkurk en komt geduld om de hoek kijken. Net als bij het maken van witte wijn zal de gist met de suiker tot alcohol en koolzuur. Het koolzuur kan nu niet uit de fles en vermengt zich met de wijn. Hoe langer je deze laat liggen hoe fijner de mousse van de bubbel wordt.  (Infographic: Hoe Champgane wordt gemaakt.)

 

Door de fles langer te laten liggen wordt de bubbel steeds complexer en romiger. Dit laatste komt doordat de uitgegiste gistcellen nog steeds smaak afgeven. Hoe langer de bubbels dus na de gisting op fles blijven liggen hoe interessanter en verfijnder de bubbel wordt. Als de bubbel klaar is om gedronken te wordt de kroonkurk van de fles afgehaald en vervangen door een champagnekurk met muselet op de fles. In dit proces wordt ook de gistcellen uit de fles gehaald. 

 

In Frankrijk zijn er twee soorten bubbels, Crémant en Champagne. Het verschil tussen deze twee is het gebied waar de bubbel wordt gemaakt. In de Champagnestreek mag een ‘tweede gisting op fles’ Champagne worden genoemd. In de rest van Frankrijk noemen ze deze bubbel, Crémant. 

 

Zo heb je in de Elzas Crémant d’Alsace aromatisch en fris de blend aan druiven, in de Loire Crémant de Loire, strak en fris van de chenin blanc en in de Bourgogne, Crémant de Bourgogne, romig van de chardonnay. 

 

Voor een bubbel heb je niet speciaal, champagneglazen nodig. De geur en de bubbel komen wat mij betreft zelf beter uit in een niet al te groot tulpvormig wijnglas. Geen excuus meer dus, zoals bij mijn ouders, om die fles bubbels te laten staan voor oud en nieuw of die ene speciale gelegenheid. Lekker met elkaar of met vrienden van genieten. 

 

Wil je meer weten over bubbels? Neem eens een kijkje op www.MijnWijnPlein.nl om kennis te maken met het assortiment. En bel of mail gerust als we je kunnen adviseren.

 

     

Familie Philippe Gamet (Champagne Philippe Gamet)

 


Reacties (0)

gravatar
Barbara
Geplaatst op 2017-07-30 22:12:12
Duidelijk, bruikbare
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €149,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »