Menu
EUR
Biodynamische wijn

Biodynamische wijn

Door: Martin Fennema Reacties: 0

Wat betekent Biodynamisch?
Het concept achter biodynamica is dat alles in het universum met elkaar verbonden is en alles een resonantie of ‘vibe' heeft. Deze verbinding bevat zelfs hemellichamen als de maan, planeten en sterren. Biodynamische wijnbouw is het balanceren van deze resonantie tussen de wijnstok, de mens, de aarde en de sterren. Eigenlijk is biodynamica is een holistische kijk op de landbouw.

Biologische-dynamische landbouw is bijna een eeuw oud!
Oostenrijkse filosoof genaamd Rudolph Steiner legde de basis voor het biologisch - dynamisch tuinieren in 1920. Het is een holistische, homeopathische manier van landbouw die, uiteraard, ook de wijnbouw betreft.
Als je erover nadenkt, is er niet echt iets 'nieuw' achter de theorie van biodynamica. In alle oude culturen vinden we ze terug: de Maya’s in Amerika, in Azië tot de Kelten. De kalendermakers richten zich op de hemel. Zij ontdekten hemelverschijnselen waarop zij voor hun tijdrekening konden vertrouwen

Wat maakt wijn Biodynamisch? 
Biodynamica komen vooral voor in de wijngaard voordat de druiven naar de wijnkelder gaan. Al de verschillende taken, van het planten, snoeien, oogsten, worden gereguleerd door een speciaal biodynamische kalender. Maria Thun, die de filosofie van Rudolf Steiner vertaalde naar de landbouw, begon in 1963 met de jaarlijkse publicatie van een biodynamische kalender. Deze kalender onderscheidt bloem-, fruit-, blad- en worteldagen, afhankelijk van hoe de maan staat ten opzichte van de zon, planeten en sterren. Biologisch-dynamisch werkende wijnboeren houden er bij hun werk in de wijngaard en in de wijnkelder rekening mee.

Elke biodynamische kalenderdag kun je onderverdelen in bloem-, fruit-, blad- en worteldagen. Deze dagen vallen samen met de vier klassieke elementen: aarde, vuur, lucht en water.
Vuur - Fruitdagen: Beste dagen voor het oogsten van de druiven. Wijn smaakt het best op deze dagen.
Lucht - Bloemendagen: Laat de wijngaard alleen op deze dagen. Wijn met bloemige aroma's komen goed uit de verf op deze dag. 
Aarde - Worteldagen: Ideale dagen om te snoeien. De wijn is gesloten op deze dagen. Volgens sommige komt het terroir meer naar voren. 
Water - Bladdagen: Ideaal dagen voor het besproeien van planten. Geen ideale dag om wijn te proeven. 
Je zou nooit willen oogsten op een bladdag omdat bladdagen correleren met de element water en je zou uiteindelijk rotte druiven plukken!

Naast de biodynamische kalender, worden er geen chemicaliën of 'gefabriceerde' toevoegingen, zoals commerciële gist, toegestaan in biologisch-dynamische wijn. In plaats daarvan maken wijnbouwers speciale preparaten van natuurlijke ingrediënten om hun wijngaarden te versterken. Dit is waar het controversieel wordt. 
Eén van de meest opmerkelijke methoden van de biodynamische wijnboeren is het gebruik preparaten om compost te verrijken. Specifieke plantenresten, mineralen en koemest worden in koehorens begraven. Enige tijd later worden ze verwerkt in compost of in de wijngaarden uitgestrooid. Deze werkwijze draagt bij aan het esoterische imago. Aan de andere kant concludeerden wetenschappers dat de 'biodynamische compost' er warmer door werd en sneller verteerde. De biodynamisch bewerkte grond bevat meer micro organismen en de wortels van de wijnranken zijn dikker.
FEIT: Biodynamische bodems zijn getest tegen niet-organische bodems en ze toonden een grotere ziektewering, een afname van de verdichting en toegevoegde organische materiaal. Biodynamische wijnen moet worden gecertificeerd. De strenge regels en voorschriften worden gecontroleerd. Proeven biodynamische wijnen anders?
Nee. U kunt biodynamische wijnen in Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië, Oost-Europa, Chili, Argentinië, India, de Verenigde Staten en Australië vinden. Degenen die in de filosofie geloven denken dat de wijnen meer kenmerkend zijn door de 'terroir' waar ze vandaan komen. De wijnen worden vaak omschreven als evenwichtig en je kan ze net zo lang bewaren als 'standaard' wijnen.

MijnWijnPlein heeft een tweetal biodynamische wijnboeren:
Mas del Périé / Fabien Jouven en Domanie Elian da Ros 

 


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €149,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »